top of page

Terugblik DTplan Demodagen


Voor enkele sfeerbeelden en presentaties , klik hier

Het debat was pittig, maar het toonde ook aan dat de rol die een systeemintegrator heeft niet altijd even duidelijk is. Er is een shift aan het gebeuren, want het lot automatische regeling wint aan belang binnen projecten. De realiteit toont echter aan dat het complexer en ingewikkelder is. De merkonafhankelijkheid die ervoor moet zorgen dat de oplossing centraal staat, is niet altijd vanzelfsprekend. Partijen stellen zich hier de vraag of er dan geen systeem op systeem komt. Er moet ook een richting worden gegeven binnen een tender zodat het studiebureau een werkend geheel kan voorschrijven. Een systeemintegrator zou in staat moeten zijn om andere mogelijkheden, die ook een werkend geheel vormen, voor te stellen. Zo is er een indicatie van het merk, maar het studiebureau alsook de andere partijen die het project uitvoeren, hebben nog steeds de vrijheid. De rol van de auteur van het bestek mag zeker niet onderschat worden. Deze personen moeten ook meegroeien met de tendensen die zich voordoen op de markt en zich niet vastpinnen aan oude technologieën, die soms al achterhaald zijn. De rol van de systeemintegrator wordt op heden nog wat onderbelicht, terwijl de kennis en de ervaring van dit groeiende lot net hier te vinden is. De mogelijkheid om een integrator te betrekken bij het schrijven van een bestek lijkt dan ook opportuun. In de realiteit blijkt dit minder evident. Vooral omdat het schrijven van een apart lot automatische regeling geen evidentie blijkt. Het is behoorlijk moeilijk om het lot te gaan aflijnen, wie draagt namelijk welke verantwoordelijkheid. Hoe maak je een lot automatisatie dan wel sexy? Voor veel partijen is de automatische regeling een afschrikkend element en probeert men dit eruit te krijgen. Het doel blijft een werkend geheel, waardoor het belangrijk is dat er merkonafhankelijk kan aangeboden worden. De budgettering van het lot automatische regeling wordt ook niet altijd voldoende begroot. Het gevolg is dan ook dat een integrator met zo weinig mogelijk budget een werkend geheel moet afleveren, inclusief nazorg. Zaken zoals nazorg, commissioning en een grondige voorstudie worden niet opgenomen in het budget, want anders kunnen bedrijven gewoon geen projecten meer binnenhalen. Commissioning blijkt wel een hot topic maar is in de praktijk nog steeds niet ingeburgerd. Er zit nog een serieuze groeimarge op de samenwerking tussen de verschillende partijen in een bouwproject. Eenmaal die groeimarge wordt benut zullen alle partijen er beter van worden.


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page