top of page

DTplan optimaliseert gebouwautomatisering op vandaalbestendige wijze


Campus Ruiselede is een locatie die deel uitmaakt van Gemeenschapsinstelling voor Bijzondere Jeugdbijstand De Zande. Een verbouwing, renovatie of aanpassing in deze instelling moet altijd aan strenge eisen voldoen. Vooral de term vandaalveilig valt vaak, en is een cruciale eis bij het aanbrengen van installaties of andere voorzieningen. Desondanks kon DTplan bij een bijzondere modernisering forse optimalisaties realiseren.


De locatie Campus Ruiselede huisvest minderjarige jongens die vanwege problematische opvoedingssituaties of door de Jeugdrechtbank opgelegde pedagogische maatregelen zijn aangewezen op bijzondere jeugdbijstand. Een belangrijk onderdeel voor deze locatie zijn geautomatiseerde installaties, waarvoor DTplan de systeemintegratie verzorgde. Maar dit kon pas nadat hun partner Electro Entreprise Gullegem (EEG) alle technieken in de eerste plaats vandaalveilig had uitgevoerd. Zo zorgde EEG dat elke kabel afzonderlijk naar het elektrisch bord werd getrokken om verkeerdelijk gebruik zoveel mogelijk te beperken en de buswerking niet in het gedrang te brengen.


Grote besparingen mogelijk

De campus wenste dat er een deurstatus van elke deur wordt getoond om kenbaar te maken aan de begeleiders of een deur open staat of niet. Een gesloten deur wordt aangetoond met een groene led boven de deur, een open deur wordt aangetoond met een rode led boven de deur. Dit zou tal van moeilijkheden met zich meebrengen omdat elke kabel afzonderlijk naar het elektrisch bord moest worden getrokken en vervolgens ook binnen het elektrisch bord moest worden verwerkt. Dit betekent in eerste instantie dat bijzonder veel ruimte op het bord nodig is omdat elke deur op een ingang van een binaire ingangsmodule zou moeten worden aangesloten. Het gaat in totaal om meer dan 120 afzonderlijke deurcontacten. Dit maakt dat er potentieel een grote besparing mogelijk is op manuren (bekabeling zowel in het veld als in het bord), op ruimte in het elektrisch bord en bij het reduceren van complexiteit in het elektrisch schema.


Veel meer overzicht

DTplan realiseerde binnen dit project een IT-koppeling tussen de Nedap-sever en de Schneider SpaceLynk. De Nedap-server verstuurt elke seconde een string via Socket met hierin de status van elke afzonderlijke deur. Voorbeeld: {‘deur1’:0; ’deur2’:1; deur3’:1; … ’deur120’:0}. Deze status verwerkt DTplan in afzonderlijke groepsadressen waardoor zij in staat zijn om niet enkel de status van de deur te visualiseren via de fysieke led boven de deur maar ook andere handelingen mee uit te voeren. Zo visualiseert DTplan alle deuren op het centraal touchpaneel bij de beheerder. Ook toont men, zodra één of meer deuren geopend zijn, een melding op het paneel van de afdelingsbeheerder.


Slimme sturing van zonwering

Een andere actie was - ook in het kader van het antivandaalconcept - het voorkomen van het overmatig gebruik van de zonnewering. Hiermee wilde de campus de levensduur van de zonnewering aanzienlijk verlengen. Met behulp van scripting bracht DTplan niet alleen de parameters van de buitenomgeving (pyranometer + weerstation) in rekening voor het correct besturen van de lamellen. Deze programmering zorgde ook voor de implementatie van een sturing die bepaalt dat bij elk gebruik van de zonwering er een looptijd is van maximaal 2 minuten. De gebruiker heeft vervolgens nog 15 seconden de tijd om de lamellen te regelen. Na deze 15 seconden wordt de zonweringssturing gedurende 10 minuten vergrendeld voor manuele bediening. Om het comfort van de gebruiker te garanderen, tijdens bijvoorbeeld slaap overdag, zal bij elke manuele handeling de automatische werking gedurende vier uur worden uitgesteld.


Uitvoering in meerdere fases

Het project werd uitgevoerd in drie fases. Tijdens uitvoering van de tweede fase was de, reeds voorlopig opgeleverde, eerste fase al in gebruik. Dit zorgde er ook voor dat alle reeds geïmplementeerde technieken, zoals de koppeling met de toegangscontrole, in geen geval hinder zouden ondervinden. Desondanks slaagde DTplan erin om hun programmatie dusdanig dynamisch op te bouwen dat er automatisch groepsadressen werden aangemaakt bij elke toegevoegde deur in de Socket-string. Hierdoor bleven alle fases, die reeds in gebruik waren, altijd operationeel tijdens het in dienst nemen van de nieuwe fases.

Artikel: KNX Journal Belgium 2022

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page