top of page

Nieuwbouwwoningen krijgen vanaf 1 juli slimme meter


De Vlaamse overheid start op 1 juli - met een half jaar vertraging - met de invoering van de digitale energiemeters.

Met de ‘slimme meter’ kunnen de netbeheerders vanop afstand voortdurend het elektriciteits- en gasverbruik aflezen. De meters zullen eerst geïnstalleerd worden bij nieuwbouwwoningen, grootschalige verbouwingen en klanten met een budgetmeter. De bouwheer zal, zoals nu ook het geval is, voor de plaatsing en indienststelling betalen. Voor eigenaars van zonnepanelen en klanten met een budgetmeter draagt de netbeheerder de kost van de aankoop van de digitale meters, en wordt de plaatsing verrekend via de distributienettarieven. Energieregulator VREG becijferde dat de digitale energiemeter een gemiddeld gezin jaarlijks 16,36 euro méér zal kosten voor elektriciteit, en 11,59 euro voor aardgas. Een dalend energieverbruik door een sterker bewustzijn van ons verbruikspatroon zou de jaarlijkse meerkost moeten compenseren. Wie niet tot bovenstaande doelgroepen behoort, maar toch al een digitale meter wil, zal die vanaf 1 juli kunnen aanvragen. Alle kosten zijn dan wel zelf te betalen. (SPK)


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page